Selasa, 9 Ogos 2011

Nasi Basi

orang kata kalau nasi basi memang dah tak boleh makan, kalau makan pun memang xbestkan... Gila apa nak makan nasi basi... tapi kalau tak makan, tak baik buang... Allah s.w.t marah sebab membazir.. seolah2 kita tak tahu bersyukur... ramai lagi orang yang kebuluran tak cukup makanan tapi kenapa kita nak buang je...
habis tu takkan, nak makan nasi basi...
sape suruh ko, masak banyak2...
TAMAK.....
adoi....
apa kata ko, bagi je kat ayam makan...
nati ayam sakit perut, sian ayam....
suka hati ko la....
xpayah gaduh2 pasal nasi basi, lain kali masak mengikut sukatan .....
Jom layan lagu kat bawah ni, daripada layan nasi basi yang tak best dan tak enak untuk di makan....

Balik Kampung

Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti


memang sedih dengar lagu ni, time nak balik kampung, sambil2 makan roti dengan jem.. pusing sana, pusing sini.... duk dalam keta mcm ayam nak bertelur...Ayam lagi... nasib ko la ayam... Memang best makan ko ayam, nak nak time puasa ni, teringat nak makan ko je ayam......

best korang layan lagu sudirman
Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang
... i bukan nak citer pasal balik raya atau nasi basi.... Tapi nak citer pasal, cerita yang dah basi, balik kampung masa nak sambut ramadhan awal bulan baru ni....perghhhh memang bestla balik... bukan sebab balik boleh makan nasi basi tapi, memang bestla.... semua adik beradik balik, nak nak plak ada orang baru dalam keluarga i....

Lepas kerja hari jumaat, terus ke pejabat pos... make sure barang customer di pos sebelum balik kg... Sampai rumah terus je, kemas barang.... mak aiiii nak balik kg 3 hari, isi baju mcm 2minggu nak bertapak kat kampung.... hehehehe... 1 beg kat rumah ma, 1 beg lagi kat rumah mertua, malas nak usung sana sini beg, walaupun dekat....

9.00 malam bertolak... badan dah memang penat gila... kami balik berempat... kawan hubby dengan wife dia... jeles tengok wife dia, tidur lentok je, aku plak terkebil2 mata macam orang mambuk nasi basi. hhuhu... singgah isi minyak, hubby solat jap...mmg xsabar nak sampai kg.... kami banyak kali berhenti sbb hubby dgn kawan, bakar duit ... maklumla masing2 penat balik kerja terus bertolak, kalau bakar duit sure ngatuk hilang.... kul 4 pagi sampai kuala Krai... Alangkah bestnyer kalau dpt balik terus ... tp kena terus perjalanan ke bachok, hantar kwn hubby... penat mak aiii, susah nak terjemah dengan kata2, mmg tak terkata... kul5.30 ma call, tanya kat mane.. awalnyer ma call, mesti xtidur sbb anak2 dlm perjalanan, risau... Acu dr Melaka naik bas ke terengganu - kelantan naik kereta dengan Pak we dia.... Pak lang & mak lang ( org baru ) dr Johor naik keretapi... Kul 6.30 sampai rumah....Semua orang dah bangun, cuma si abg n baby je belum bangun tak moh sambut mak ngah n pak ngah ... sedih laweiiii...

sabtu : -
Balik rumah mak mertua jap.. jalan kaki 5 minit je, kereta parking kat rumah ma je la.. alahai dia dh tak de, dah kuar pergi mengajar...sempat jumpe kak ipar dgn anak buah hubby je... balik rumah ma semula.... kuar dengan ma, kak ipar i dan ank buah pergi beli juadah sarapan pagi... sudah semestinyer nasi kerabu dan nasi berlauk... beli utk famly hubby skali... mcm ni gamaknyer, kalau rumah dekat dgn mertua ..hehehehhe... tengah2 duk sarapan, Acu sampai dengan pak cu (pak we).... riuh minah ni, kalau dia ada... Ma, abah n abg bsiap nak kuar bandar jemput dan sambut pak lang & mak lang....
tengahhari ....
berkumpul rumah Ummi ( nek mi )..memang dah jd kewajipan walaupun tak wajib mengikut hukum.. hari jumaat or sabtu, kami akan berkumpul ramai2 rumah Ummi... berkelah ramai2.... adoiiii, xde plak pic... kali ni, tak cukup forum, cik ngah n adik ( suami ) tak de, xjoint.. adik????? yang suami cik ngah i panggil adik sbb dia kecik hehehehe....Lepas makan semua kebaboooooooooo ZZzzZZZZzzzzzZZZZzzzzz....
petang...
aktiviti bakar jagung...mula2 nak bakar kambing.. tuan punya kambing tak de...kalaula dapat bakar kambing macam hari tu, memang tidur tak bangun2.... dah la, tak tidur lagi sejak sampai dari KL... kepala dah nak biul... Sambil2 duk bakar ayam, abg plan nk mancing ikan ka Tok Bali.... Kejap jadi, kejap tak jadi.... Last2 jadi... i plak pening sbab malam ni turn rumah mertua, dah janji nak makan malam kat sana... i dah serba salah, hubby plak selamba, jomla....hahahaha...i apa lg jalan je la.... lepas magrib akan bertolak...





ang nak tiru, xpandai

ni plak kanak2 riang, terlampau aktif...sepupu ku tersayang...

malam...
bertolak dari rumah pukul8 malam..... 3 buah kereta pergi...











episod akan ini akan bersambung..

5 ulasan:

My Life's Journey berkata...

salam pekenalan ..ummm sedap jagung tu ..terasa nak cari jagung pulak pas ni hihi

~~Coretan Irza.... berkata...

wslm...slmt bkenalan.... mmg sedap jagung ni... jagung ni pak cik yg bagi...

Tanpa Nama berkata...

cheap rlMuJIPc [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/]fake designer bags[/URL] for more JWfrDtOa [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ ] http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ [/URL]

Tanpa Nama berkata...

order an zZPjApdP [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/]replica designer handbags[/URL] to your friends IWOKbGYH [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ ] http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ [/URL]

Tanpa Nama berkata...

purchase NWjTdZVJ [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/]replica designer purses[/URL] with confident PtqfmFsl [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ ] http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ [/URL]